Hogyan vegyél szemüveget?

A szemüveg mellett döntöttél?

Amikor kiderül, hogy látáskorrekcióra szorulsz, az első dolog eldönteni, hogy hogyan szeretnél ezen javítani? Lézeres szemműtéttel, kontaktlencsével, szemüveggel? A szemüveg mondhatni alap, hiszen az a kontaktlencse mellett is kell, illetve addig, amíg a lézerezés műtéti részéig el nem jutsz. Ezekben a szitukban, mikor a szemüveg csak afféle mellékes, kiegészítő eszköz, olyan nagy figyelmet nem szoktunk fordítani rá, legyen funkcionális és a kiszabott pénzügyi kerethez mérten álljon jól, de nem fogunk olyan sokat fektetni bele, hiszen nincs értelme. Ha pedig meggondoltuk magunkat, később is megtehetjük.

Ha viszont úgy döntöttél, hogy a szemüveg mostantól egész nap ott virít majd az arcodon, akkor nyilvánvalóan szeretnél jó döntést hozni és egy olyat választani, amivel évekig elégedett lehetsz. Nem is beszélve arról, hogy általában ezek nem két fillérbe kerülnek. Persze minden eset egyedi és ezért nem is teljesen általánosíthatunk, de pár szabály azért akad, ami segít és támpontot ad. Nézzük meg tehát, hogyan érdemes nekikezdeni?

Eyeglasses on Eye Chart

A szemüveg első állomása a látásvizsgálat

Nincs szemüveg anélkül, hogy el ne mennél kivizsgáltatni a szemed. Bár ez vélhetően nem újdonság, mert se kontaktlencse, se műtét nincs ugyanúgy. A lényeg, ha szemüveg vásárlásban gondolkodsz és emiatt is mész a vizsgálatra, számolj egy órát, ha bizonytalan vagy, akár többet is az egészre. Mert elsőre rengeteg kérdésed lesz. Minden új és mindent szeretnél tökéletesre és még így is el fogod felejteni a kérdéseid felét. Nem baj, jössz legközelebb is.

Szóval az optikusnál három fázisban történik meg a szemüveg kiválasztása. Ideális esetben abban a sorrendben, hogy látásvizsgálat, konzultáció az eladóval és keretválasztás. Ez persze nem jelenti, hogy várakozás közben ne nézegethetnéd a kereteket, vagy, hogyha csúszás van, akkor ne ülne oda hozzád már az elején az eladó, hogy amit lehet beszéljétek meg előre.

A látásvizsgálat két fő célja, hogy meghatározzák a szemed paramétereit, ami lehetővé teszi majd a szemüveg legyártását. A másik az, hogy kitanítsanak a helyes szemüveg használatról és lehetőséged legyen kérdezni, aminek végére teljesen képbe leszel és felelős szemüveghasználót „neveljenek” belőled. A szem paramétereit meghatározni valahol az „egyszerűbb”, hiszen ezek a vizsgálatok habitustól függően kivitelezhetőek, belenézel a gépbe, letakart szemmel olvasod a táblát. A konzultáció már más tészta. Természetesen a doktornő magától mondani fogja a szükségeseket, de én mindenkit buzdítanék rá, hogy vegye a bátorságot és kérdezzen. Ha ott nem jutnak eszedbe dolgok és ismered magát, hogy a vizsgadrukk kiver mindent a fejedből, hát írd össze előre. Nem ciki, semmi sem lehet cikibb annak a fontosságánál, hogy te képben legyél.

A szemüveg lencse és konzultáció

Ha már mindent tudsz és megvannak az alapinfók a szemedről és a lencséről, el is hagyhatod a vizsgálót. Általában kinn az eladótérben foglaltok ilyenkor helyet, a doktornő átad egy eladónak, aki a mérési eredmények és megbeszéltek alapján már a szemüveg választás kereskedelmi vetületében fog segíteni. Ezt értsd úgy, hogy számos olyan extra lehet egy szemüvegen, ami nem alaptartozék, de baromi hasznos. Ezeket fogja szépen felsorolni és ajánlani neked.

Szükségszerűen azért következik ez másodjára, mert bizonyos esetekben a doktornő által felírt lencse dioptriaszáma befolyásolja, mit tudnak csinálni és ajánlani neked. Extrém esetben, például egy tízes dioptriánál nem valószínű, hogy keret nélküli szemüveget tudnának ajánlani és mindenképp rábeszélnek a vékonyításra. De ez azért elég ritka.

Általánosságban véve a következőket szokták felajánlani:

  • vékonyított lencse
  • karcmentes
  • fényre sötétedő
  • UV szűrő réteg
  • kékfény-szűrő réteg
  • polaroid réteg

A fényre sötétedés szokott a legdrágább lenni ezek közül, ellenben, ha belegondolsz, ez kivált majd egy egész napszemüveget, úgyhogy lehet, hogy megéri. A szemüvegeseknek amúgy is örök problémája, hogy dioptriás napszemüveget kell csináltassanak, vagy nem látnak jól, mert szemüvegre nem vehetsz napszemüveget. A fényre sötétedés egyetlen hátulütője, hogy nem te irányítod, mikor milyen „színben” lásd a világot. Bár lehet, jót teszel magadnak, mert a szemüveg pontosan érzékeli a fénymennyiséget, akkor is, ha te valamiért nem veszed észre.

A karcmentesítés, vékonyítás és kékfény rétegek már szinte aprópénznek számítanak. Persze sok kicsi sokra megy, de őszintén szólva nem érdemes ezek nélkül megcsináltatni, ha már valami több tízezer forint volt, ne karcolódjon meg az első alkalommal, mikor elővesszük. A polaroid réteg is egész hasznos tud lenni, ha gyakran vezetünk, vízi vagy téli sportokat űzünk, mert csökkenti a felületi csillogást, amit nem a közvetlen Napsugarak, hanem a visszaverődő Napsugarak keltenek.

A szemüveg keret kiválasztása

A korábbiak inkább praktikus szempontok voltak, most jön be a majdhogynem tiszta esztétika. Bár azt azért még el kell mondani a szemüveg választásról, hogy az alap az, amikor keret kényelmes, igazodik a fejformádhoz és nem akar leesni. Amikor felpróbálsz egyet és szorít a halántékodnál, kérd, hogy lazítsák meg – van a kereteknek ennyi holtjátéka – és ahogy az orrodon van, dőlj derékszögben előre, egyenesedj ki és kicsit rázd meg a fejed, mintha koncerten élveznéd a zenét. Ha nem esett le, akkor ez jól megül az orrodon. Ez a kis közjáték főleg gyerekeknél fontos, akikre fokozottan igaz lesz, hogy ide oda szaladgálnak, bukfenceznek, másznak benne.