Miért annyira jó egy szárítógép?

Szükségtelen a szárítógép?

Tény, hogy szárítógép nélkül is teljes életet élhetünk, de kár lenne letagadni azt, hogy ha egyszer a kezünk ügyébe kerül egy, akkor soha többé nem akarunk lemondani róla. Egyszerűen megkönnyíti az ember életét. Nem kell többé lefutnunk a kiszedem-a-mosógépből-kirázom-kiteregetem-csipeszelek-leszedem a csipeszeket-összehajtogatom-elkapokolom-a-ruhákat kört, ami télen akár egy-két napos procedúra is lehet (száradási időtől függően). Szárítógéppel ez csak kiszedem-a-ruhákat-átrakom-a-szárítóból-kiszedem-összehajtom-elpakolom, és programtól függően mindössze 2-5 óra az egész. Ha úgy akarjuk, akár már este friss, ropogós pizsamába burkolhatjuk magunkat. Azért ez nem hangzik olyan rosszul, nem igaz?

Arról nem is beszélve, hogy a ruhák ugyanolyan illatosak maradnak, mint, amikor a szabad levegőn szárítjuk őket. Ez telente egyébként sem megoldható, de sok lakás esetében még nyaranta sem opció. Télen a ruhák a lakásban van, hogy két-három napig száradnak, ha úgy megtelik a szárító, s ez az illatuknak sem. A dohos szag pedig szétterjed a lakásban is, mégsem tudunk sokat tenni ellene. Kellemetlen az is, hogy a tiszta fehérneműre és zoknira ennyi időt kell várni. Gyakorlatilag úgy kell kalkulálni a mosással, hogy maradjon tiszta ruhánk a száradási időre is. Ez a rohanó hétköznapok során könnyen kimegy az ember fejéből. Nálunk is akadt olyan helyzet már, hogy a szülőkhöz kellett menni s.o.s. szárítani a ruhákat, mert másnapra kellettek volna, de már egy napja lógtak. 

szaritogep_pic3

Szárítógép egyenlő a gyűrött ruhákkal?

Édesanyám sokáig a szárítógépek ellen volt, mert úgy vélte, hogy a ruhák össze-vissza gyűrődnek majd benne. Ez talán húsz évvel ezelőtt így volt, de ahogy lenni szokás, a technológiai fejlődés nem hagyta figyelmen kívül ezeket a háztartási berendezéseket, így legfeljebb akkor lesznek gyűröttek a ruhák, ha napokra benne felejtjük őket a gépbe. Azóta Anyukám is másképp vélekedik a dologról, mert egy alkalommal őt is meglepte Apa egy ilyen szerkezettel. S ha már kéznél volt, természetesen kipróbálta, s azóta pedig le sem akar mondani róla. Az ő esete nagyon jó példa arra, miért éri meg befektetni egybe. 

Természetesen nincs mindenhol hely neki. Gyakran ezt a háztartások úgy oldják meg, hogy egymás tetejére helyezik a mosógéppel, de ez sem jelent megoldás mindenki számára. Mi például csak sóvárgunk egy ilyen gép után, de ha a fejünk tetejére állunk, sem tudjuk beszorítani sehová. 

Maradék mosószemcsék kontra szárítógép

Egyre többet olvasni arról, hogy a mosás során mosószemcsék maradhatnak a ruhákon, ami nem csak a ruhanemű tapintására, légáteresztő képességére, megjelenésére van hatással, hanem erősen allergén is. A szárítógép képes ezt a problémát orvosolni, s így ténylegesen tiszta ruhákat varázsolni nekünk. 

Ez a probléma nem csak szilárd mosószereknél áll fent, hanem a folyékony, gél állagúak esetében is. A mosógépek egyre kevesebb és kevesebb vizet használnak fel az energiatakarékosság és környezettudatosság jegyében, aminek azonban meg vannak a maga hátulütői. Például az, hogy sok mosószermaradék maradhat a ruhákon, mert az a víz mennyiség nem elég, amit a gép rájuk ereszt ahhoz, hogy teljesen kiöblítse őket. 

szaritogep_pic1

Ettől függetlenül szeretjük a modern, felelősségtudatos gépeket, de egyúttal alkalmazkodnunk is kell ezekhez az új helyzetekhez. Mi az energiatakarékos mosógépünknél lepődtünk meg, amikor a szerelő felhívta rá a figyelmünket, hogy ezeket a gépeket fél évente tisztítani kell, mert a minimális vízmennyiség, amit felvesz mosáskor, nem elég az öntisztuláshoz. Ez a szárítókra is ugyanígy igaz. Rendszeres karbantartást igényelnek, ha azt szeretnénk, hogy sokáig velünk maradjanak. Már nem úgy mennek a dolgok, mint régen, hogy néhány évente belenéztünk a gépekbe, és konstatáltuk, hogy minden rendben van. Valamit, valamiért, szokás mondani. 

Energiatakarékosság jegyében is akad szárítógép

Nem csak a hely, de a többlet fogyasztás is sokaknak problémát jelent, és ezért inkább nem vesznek szárítógépet. Az energiatakarékos berendezések valóban egy magasabb árkategóriába tartoznak, ezeket viszont úgy tervezték, hogy hosszútávon megérje a beléjük fektetett pénz. Ha lehetősége van az embernek, ne habozzon adni a kényelemért. A ruhák és a család is meghálálja majd. És nem kell többé a szárítót sem ide-oda pakolgatni a lakásban, mert mindig útban van.