A meleg forrása: bojler

A bojler készülékről, úgy általában

Mikor először elkezdtem azon gondolkozni, hogy tulajdonképpen én mit is tudok a bojler készülékekről, kissé kétségbe estem. Ugyanis szembesülnöm kellett azzal, hogy bár gyerekkoromban a viszonylag régi építésű, polgári lakásunkba, eleinte csak bojlert használtunk, mégis szinte semmit nem tudok a működésükről. Természetesen azon kívül, hogy gyerekként én mindig monumentálisnak láttam őket és rém ijesztőnek. Továbbá a másik kedves emlékem az az, hogy még szintén gyermekkoromban, amikor testvérem bement fürdeni, azt mindig nagyon hosszan tette és mire én oda értem volna, már sosem volt meleg víz. Így amikor a jelenlegi lakásomba költöztem mérhetetlenül boldog voltam, hogy itt bizony korlátlan meleg vízfogyasztás van, bár nyilván elég busás összegért.

De egy szó, mint száz ezidáig szinte semmit sem tudtam a róluk.

Hogyan is működik a bojler?

A bojlert elsősorban vízmelegítésre használunk. Feladata, hogy egy adott mennyiségű vizet melegen tartson, így ne jéghideg vízbe kelljen zuhanyoznunk, hanem a már előre felmelegített vizet élvezhessük. Mint megtudtam, ezek a bojlerek igen változatos módszerekkel fűtenek. Van olyan típus, amely földgázzal működik, továbbá előfordul olyan is, amely propánt, fűtőolajat vagy éppenséggel elektromosságot használ a víz melegítése érdekében. Érdekesnek tartottam, hogy találkoztam olyasfajta készülékekkel is amelyek  modernebb technológiával működtek, vagyis hőszivattyús megoldással, vagy ami számomra még ennél is megdöbbentőbb volt, hogy létezik olyan bojler is, amely napenergiával működik. Fontos tudni, hogy két altípusra osztjuk őket.

  • vízmelegítő rendszer szerint – átfolyó rendszerű és zárt rendszerű
  • bennük levő nyomás szerint – nyitott rendszerű és zárt rendszerű

Közismert nevén a hagyományos, a legtöbbünk által jól ismert bojlert villanybojlernek nevezzük.

Ezt használjuk és ismerjük a legtöbben

Az elektromos bojler előnyei és hátrányai

Mint már a fentiekben is említettem nekem gyerekkori traumát okozott az, amikor elfogyott a meleg és hideg vízben kellett fürdeni, én éppen ezért már nem használok bojlert. Ellenben látom az előnyeit is, hogy sokkal energiatakarékosabb, már csak azért is, mivel az ember tudva, hogy egyszer elfogy a meleg víz, tízszer átgondolja, hogy egy órát fürdik e vagy sem, illetve az sem hátrány, hogy miután szabályozhatjuk, hogy mennyire melegítse fel az adott mennyiségű vizet még takarékosabbak tudunk lenni. Ez pedig valljuk be pénztárcánknak is hatalmas előnyt tud jelenteni. 

Továbbá miután ezeket általában a csapok közelében helyezik el abszolút minimalizálható a hőveszteség és ezáltal a készülék élettartalma is jelentősen fenntarthatóbb.

Ellenben olyan felmerülő problémákkal is találkoztam, miszerint a víz a fém és az elektromosság együttes reakciója bizony gondokat okoz.

Az egyik legismertebb ilyen jelenség a korrózió, mely során kilyukadhat a tartály, továbbá megint csak igen gyakran felmerülő probléma a vízkő képződés.

Mi alapján válasszunk bojlert?

Még egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmet, ami nekem teljesen új információ volt, hogy nem minden készülék kompatibilis az adott elektromos hálózattal, erre pedig mindenképpen érdemes figyelni, ahogy egyúttal arra is, hogy milyen mennyiségű meleg víz igényekkel rendelkezünk, hiszen eszerint célszerű választani. Továbbá át kell gondolnunk azt is, hogy a lakás/ ház hány pontján van szükségünk rá, hiszen ha több, érdemesebb több kisebb eszközre beruházni és nem egy nagyra. A felmérések szerint egy átlagos 4 fős család, általában olyan nyolcvan százhúsz literes bojlert használ és ez nagy általánosságban egy kompromisszum kész családban abszolút kielégíti az igényeket. Illetve mindenképpen érdemes az álló verziót vásárolni és nem a fekvőt, kivéve, ha nagyon helyszűkében vagyunk és az adott helyre csak az fér el. Továbbá én biztosan megfontolnám ezeket az újszerű, ,,okos bojler készülékekre” is. Hiszen már LCD kijelzővel rendelkezőt kezdve, mindenféle extrásat lehet vásárolni.

Mindent összevetve számomra még mindig kicsit idegen a bojler jelenléte, már csak esztétikai szempontból is, viszont be kell látnom, hogy ahhoz képest ez az érv elenyésző, hiszen rá kellett döbbennem, hogy sok előnye van azon a téren, hogy mennyivel energiatakarékosabb, mint más egyéb megoldások. Miután utána olvastam a bojlerek működésének, előnyeinek és hátrányainak, megállapítottam, hogy az én negatív tapasztalataim óta rengeteget fejlődött ez az ipar és akár elgondolkozom azon is, hogy egy okosabb verzióra én is befektetek, hiszen jóval költség kímélőbb megoldás, mint amit jelenleg használok. Úgyhogy úgy gondolom, be kell látnom, hogy egy jól megválasztott készülék, remek befektetés egy háztartásba.

Szóval nem kell már arra számítani, hogyha a kedves lakótársunknak mosogatni támad kedve, hirtelen hidegzuhany érkezik a zuhanyzás legmeghittebb pillanatába. És ezzel ne igazán állítottuk a modern vízmelegítést kihívások elé. Viszont sok olyan funkciót használhatunk ki egy új vétellel, ami megkönnyíteni képes a mindennapjainkat.