Kaukázusi juhászkutya, avagy a medveölő

Kaukázusi juhászkutya: ezért válaszd a medveölőt!

Bár a neve igazán bizarrul hangzik így első körben, mégis úgy gondolom, hogy az egyik legkedvesebb és számomra talán legszimpatikusabb kutyafajtáról beszélhetünk a kaukázusi juhászkutya vagy más néven, medveölő tekintetében. Ugyanis a kaukázusi medveölő egy olyan kutyafajta, mely valójában a nyáj és a ház védelmére van rendelve. Életének igazán fontos része, hogy őrizze és védje a gazdáját és a gazdájának a teljes háza népét, olyan komoly támadásoktól is, mint például az olyan ragadozók, mint a medve vagy hasonló nagyméretű állatok. Gondolhatjuk, hogy ha egy olyan hatalmas állatot meg tud ölni, mint egy medve akkor milyen komoly erővel bírhat az adott kutyus. Természetesen miután eredetileg nyáj illetve ház védelme folytán specializálták az adott kutyát, így elképesztően ösztönös és nagyon mélyen gyökerezik a kaukázusi medveölő juhászkutya a természetében a nagyon komoly védelmi ösztön, mely egyrészt abszolút jó tulajdonság, másrészt viszont valljuk be a kaukázusi juhászkutya képes gyilkolni is annak érdekében, hogy megőrizze bármiféle veszélytől a gazdáját. Jelentősen nagy, domináns méretével és hatalmas ominózus erejével bizony ez a hatalmas védelmi ösztön veszélyes is lehet, mivel abszolút hirtelen haragú is tud lenni, aki könnyen támad. Ebből az okból kifolyólag úgy gondolom, hogy kizárólag nagyon – nagyon tapasztalt kutyaspecialisták kezébe való az adott kutyafajta. Valljuk be, igazán nehéz lehet abban az esetben, ha nem így szocializáljuk az adott állatot, mivel még egy sokkalta nyugodtabb kutyus is képes elkapatni magát igencsak hamar, ha hirtelen haragú, nem hogy egy alapvetően komoly vadászösztönnel bíró kutya.

Kaukazusi-juhaszkutya-pic2

A kaukázusi juhászkutya tulajdonságai

Mivel a kaukázusi juhászkutya egy elképesztően szívós kutya, nem csak mértéből adódóan, hanem teher bírásából adódóan is, így abszolút úgy gondolom, hogy kitűnő választás abban az esetben, ha egy olyan kutyát szeretnénk, mely egészen biztosan őrzi a házat. Ezt a kutyát nem zavarja a hideg, nem zavarja a meleg, tulajdonképpen mindent kibír. A tenyésztői úgy állítják, hogy még az Orosz telet is túl vészeli, így tulajdonképpen valószínűleg bármit, de bármit kibír. Miután én speciel nem igazán vagyok híve annak, hogy a kutyust beengedjük a lakásba, így abszolút úgy gondolom, hogy erre az eshetőségre kiváló választás az adott kutya, hiszen mint ahogyan az előbbiekben is említettem egy olyan szívós kutyáról van szó, mely tulajdonképpen bármit kibír, hiszen az adott kutyát, mint ahogyan a nevéből is láthatjuk, még a medveölés sem rémíti meg. Ezeknek a tulajdonságoknak a tekintetében úgy gondolom, abszolút nem csoda, hogy mondhatni nem mindig sikerül neki, hogy gazdájának alárendelje magát, esetlegesen maximálisan szót fogadjon neki vagy bármi hasonló, hiszen egyszerűen sérti az ő elgondolását az. Még családi kutyaként is megőrzi függetlenségét és időről időre érezteti gazdáival, hogy nem feltétlenül van rá szüksége, ő igenis boldogul egyedül köszöni szépen. Na, pontosan emiatt a tulajdonsága miatt említettem az imént, hogy nem valószínű, hogy kezdő gazdinak való egy ilyen jellegű kutyus.

Kaukazusi-juhaszkutya-pic1

A kaukázusi juhászkutya csak igazán elhivatott gazdiknak való

Úgy hiszem, méltán jelenthetem ki, hogy ahhoz, hogy egy ilyen jellegű kutyust el tudjunk viselni bizony komoly időre és türelemre van szükség és természetesen mindemellett tapasztalatra is, hiszen nem feltétlen lehet bírni ezt a strapát tapasztalat nélkül. Persze azt sem kell feltétlenül elkönyvelni, hogy a kaukázusi juhászkutya abszolút nevelhetetlen és csak nagyon biztos kutyatartó kezébe való, ugyanis amennyiben a kezdetektől fogva, vagyis kiskorától kezdve sikerül a családba belehelyezni és lekommunikálni vele helyesen az erőviszonyokat akkor az egyébként nagyon makacs kaukázusi farkasölő, vagy, ha úgy tetszik, medveölő kutya is, abszolút kiegyensúlyozottnak, ragaszkodónak és érzékenynek bizonyulhat. De ehhez kétségkívül az szükséges, hogy abszolút oda figyeljünk rá és komoly neveltetésben részesítsük.

 Én személy szerint azoknak ajánlom a kaukázusi juhászkutyát, akik nem rettenek meg attól, hogy egy kutyust komolyabban meg kelljen nevelni, hogy sok időt kell rá szánni, hogy komolyabban meg érdemes fenyíteni és attól sem, ha sokat kell vele esetleg kutyaiskolába járni. Én személy szerint úgy találom, hogy abszolút jó választás ez a kutya tapasztalt erős és karakteres gazdiknak.