Kutyaház dilemma

Csinos, és egyszerre lakható kutyaház

Kutyaház kérdésben legalább olyan ellentmondásos vélemények vannak, mint abban, hogy mit adjunk enni a kedvencünknek. Sokan zsigerből elítélik a barkácsáruházakban kapható, csinos eblakokat, mondván, hogy nem megfelelően szigetelt, csak látszólag kényelmes stb. Sokkal jogosabb kritikát fogalmaznak meg az ügyetlenül összeeszkábált hazákról, vagy a lépcső alatti zugokról. Az, hogy az áruházakban vásárolt házikó mennyire felel meg a célra attól is függ, mennyit költünk rá. Az olcsó kutyalakok értelemszerűen kevesebbet tudnak, a felhasznált alapanyagok mennyisége és minősége vitatható. Azonban ennyire nem lehet beskatulyázni őket. Ehelyett tudatában annak, mennyit szánunk rá, vizsgáljuk meg a felhozatalt és válasszuk azt, amelyik a kutya igényeit kiszolgálja. Ehhez persze nem árt néhány dolgot tudni. Az udvari kutyák életének, jólétének egyik meghatározó tényezője az a hely, ahová bármikor visszavonulhatnak, ha nagy a nyüzsgés és pihenésre vágynak. Éppen ezért ennek a házikónak olyannak kell lennie, ahová négylábú. barátunk is szívesen tartózkodik. Nézzük meg, mik azok a szempontok, amelyek segíthetnek minket abban, hogy mindenki számára okos döntést hozhassunk!

Milyen a jó kutyaház?

Kedvencünk lakjának milyensége bizony nem mindegy. A kutyaháznak nem csak fedelet kell biztosítani az állatnak, hanem meg kell óvnia a különböző természeti hatásoktól (szél, eső, erős napsütés, hideg), így nem csak nem mindegy, milyen anyagokból készül, hanem sok tiltólistás alapanyag is létezik. A divat sajnos nem a legjobb minőséget képviseli, ezért kutyaházat se az alapján válaszunk, éppen mit tartanak az emberek esztétikusan, funkcionálisan kiemelkedőnek. A megbízható gyártók sosem a divat alapján szerelik össze az eblakokat, a kinézet legfeljebb körítésnek való.

Azoknak a kutyáknak, amelyek nem a házban élnek velünk, hanem a kertben vannak tartva, nagyon fontos, hogy védve legyenek az időjárás viszontagságaitól és kényelmesen pihenhessenek. Ehhez nem csak a házikónak kell megfelelő kialakításúnak lennie, de az elhelyezése sem mindegy. A küllem helyett inkább a mérete és a bélelése számít.

A megfelelő méretű ház nem túl kicsi és nem is túl nagy a kutyánk méretéhez képest. El kell, hogy férjen benne kényelmesen, de ha túl nagy, akkor a kutya nem tudja magának megfelelően befűteni, ami megbetegedésekhez fog vezetni. Ezért is érdemes olyat választani, amely lapos tetővel rendelkezik. A belmagasságnak kisebb a jelentősége az ő szempontjukból. Kaphatók viszont olyan házak is, ahol a magas tető ellenére a felső részt le van választva, így nem szökik el a hő. A hőtartás azzal is segíthetjük, ha kiemelten ügyelünk arra, hogy a ház megfelelően legyen szigetelve, ne legyenek rajta rések, ne legyen huzatos és semmiképp se feküdjön a földön, hanem lábakon álljon. Ha szigetelve van a kutyaház, könnyebben megtartja a hőt, nem hűl ki olyan hamar, így a kutyának is kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy testével melegen tartsa kis kuckóját. A hőtartást segíthetjük, ha hidegebb időkben befedjük a bejáratot, hogy ott se szökjön ki a meleg. Ez történhet pokróccal, szőnyeggel, linóleummal vagy vastag műanyag fóliával. A kutya ezeken keresztül kényelmesen ki-be tud menni, de a helyére billenő “ajtó” nem engedi ki a meleget.

Bár elsőre nem is gondolnánk, de sokkal többet segítünk kedvencünknek azzal, ha pokróc és szőnyeg helyett a házát szalmával, forgáccsal vagy papírcsíkokkal béleljük ki neki. Ezek nem nedvesednek, hanem tartósan szárazok maradnak, ami jobban melegíti a kutyát és kisebb eséllyel fázik fel. Egy kisebb küszöbbel azt is megakadályozhatjuk, hogy kijáráskor ne hordja ki kedvencünk a szalmát. Persze ne felejtsük el az almot legalább hetente kicserélni! A hűtőberendezések nem túl szerencsések, mert a túl nagy meleg legyengítheti az állat ellenállóképességét a hideggel szemben. Ne fanyalodjunk rá, csak akkor, ha tényleg „kutyahideg” van, amivel már kedvencünk önmagában nem birkózik meg. Akkor is állítsunk mérsékeltre a hőmérsékletet.

 

Hova kerüljön a kutyaház?

A kutyaházat olyan helyre tegyük, ami a lehető legjobban védettebb a széltől, csapadéktól. Ha a házikónak nincs saját alátámasztása, akkor csináljunk neki magunk: néhány téglával vagy raklappal könnyen orvosolható a dolog. Bármi megfelel, ami elemeli a házat a talajtól és stabil alapot biztosít. Egy billegő kutyaházba nem szívesen fog bemenni kutyánk. Így megemelve kevésbé veszi majd át a hideget a földről, csapadékos időben pedig nem ázik fel alulról.

Tartsuk tisztán a kutyaház belsejét és környékét!

A gazdi szerepe nem ér véget azzal, hogy mindent megveszünk a kedvencünknek, etetjük és játszunk vele. A házat rendszeresen takarítani kell, különben kártevők, élősködők telepednek meg benne, és a kutya egészségére is veszélyes állapokot alakulhatnak ki. Nem kell nagy fertőtlenítést végezni minden héten, de gondoskodjunk arról, hogy kellően tiszta legyen.