A stúdió bérlés fortélyai

A művészeti szakmák szépségeibe gyakran belerondít néhány gyakorlati szempont. Hogy te ilyesmiben még véletlenül se üsd meg a bokád, az alábbiakban a stúdió bérlés apróbb részleteiről olvashatsz. Ha stúdió bérlésre kerül a sor, ezekre a kis nyalánkságokra figyelj!

Mit kaphatsz és várhatsz stúdió bérlés esetén?

Ha már megvan, hogy milyen képsorozatot szeretnél ellőni, nagyjából azt is tudod, hogy milyen stúdiót szeretnél, hol és mennyiből, akkor a stúdió bérlés első lépcsőire már fel is léptél. Nézzük, ezen felül milyen kellékek jelenlétére számíthatsz, mint evidencia, majd azt is megsúgom, milyen további szolgáltatásokat remélhetsz egy stúdiótól. Hogy miért? Hát hogy egy profi eleganciájával tudd fogadni őket, ha felkínálják, és úgy is tudd szóvá tenni a megállapodásotokhoz képest észlelt hiányokat is.

A stúdió bérlés kritériumai

A legtöbbször fix árakkal találkozhatsz, ha stúdió bérlésben gondolkozol. Arra viszont figyelj, hogy az egyes stúdiók a hét különböző szakaszaiban, mondjuk hétvégén és hétköznap különböző árakkal bérelhetőek. Ezen kívül az árak nem minden esetben tartalmazzák az ÁFÁ-t. Amennyiben a nettó ár nem tartalmazza az ÁFÁ-t, azt a cégeknek fel kell tűntetniük a honlapon – ami nem azt jelenti, hogy meg is teszik. A legegyszerűbb, ha erre már az elején rákérdezel!

A műtermek színe, fénye

A műtermet illetően általában nagyobb alapterületű lakásokat szoktak stúdió bérlés célján piacra dobni. Fontos, hogy ezek a lakások nagyablakos, világos lakások legyenek, de rendelkezzenek megfelelő sötétítő berendezéssel – hogy mindig a céljaidnak megfelelően állíthasd a fényeket és a gépedet is.

Egy stúdióban általában egy, vagy két műterem található.  A lakások praktikus elosztásán és megvilágításán kívül fontos lehet a belmagasság is. Egyes bérelhető stúdiókban galériát is kialakítanak erre a célra, hogy a felülről készített képek is a lehető legjobban sikerüljenek.

Alapfelszerelés

Stúdió bérlés esetén nem kell minden eszközt magaddal cipelned egy teherautón: számíthatsz rá, hogy a tulajdonosok kvázi kölcsönadják neked a felszerelésüket. A pénzedért legtöbb esetben nem csak egy üres (magas belmagasságú, fehér és nagyablakos) kecót kapsz, hanem jobb esetben egy teljes garmadányi fotós kütyüt. Legalább 3, de inkább több (akár 10-11) vakufejjel várnak a stúdió tulajdonosai a legtöbb helyen, leggyakrabban 1200 Ws kapacitással, melyet általában a Hensel termékcsaládból választanak.

Elvárhatsz emellett két softboxot és akár egy octoboxot is (ha jó napod van), az alapfelszerelés részeként. Természetesen az alapfelszereléshez kell tartoznia legalább kettő, általában 85 cm-es fehér reflexernyőnek.

Extra felszerelések

Az alapfelszerelés használata tehát a stúdió bérlés címszón belül magától értetődő. A különböző színű hátterek, kreatív hátterek és patternek általában viszont az extra felszereléshez tartoznak. Ugyanitt a legtöbb helyen felár ellenében igényelhetsz plusz vakufejeket, akár néger reflektorokhoz, vagy snoot méhsejtes fényszűrők, illetve különböző ernyőtípusok közül válogathatsz.

Extrának minősül, de átjárja a hely szellemét a bérlők iránt tanúsított figyelem: megkínálnak-e egy kis teával, kávéval, vagy ásványvízzel, esetleg már az ajánlatban szerepel ez a kis plusz? Ugye, hogy nem mindegy, kappucsínót szürcsölgetve töltöd-e az ihletgyűjtéssel töltött perceket, vagy a teraszra kirohanva?

A stúdió bérlés láthatóan sok kritériummal rendelkezik, és mindezt még a fotózási céljaidhoz is igazítanod kell a választás előtt. De ha eddig nehéznek is tűnt, igyekeztünk segíteni téged ezekkel a kis információ szösszenetekkel, mert a stúdió bérlés is tanulható, sőt, élvezhető.